Första hjälpen och utbildning i hjärtstartare

Första Hjälpen och utbildningar i hjärtstartare handlar om att ge hjälp till en annan människa som drabbats av akut ohälsa. Det heter första hjälpen för att det handlar om den hjälp som en person med begränsad medicinsk kunskap, erfarenhet och utbildning kan ge på plats innan t ex ett ambulansteam är på plats. Exempel på vad första hjälpen handlar om är att se till att den nödställda personen kan andas så obehindrat som möjligt.

Har personen satt något i halsen kan man få personen att hosta upp det genom Heimlichmanövern, som går till så att man ställer sig bakom personen och trycker med händerna på ett visst ställe på magen. Ett spädbarn vänder man dock upp och ner i den situationen. Har personen slutat andas böjer man dess huvud bakåt för att ge fria luftvägar, sedan kan man behöva ge mun mot mun, d.v.s. andas in i personens mun och trycka på ett särskilt sett på hens bröstkorg tills andningen kommer igång. Att gå en kurs i första hjälpen är alltid en bra idé om man vill kunna hjälpa en medmänniska i nöd och kurser erbjuds bl.a. på http://www.sjukvardsutbildning.net/

Var lär man sig första hjälpen?

J.S Sjukvårdsutbildning AB är ett företag som lär ut första hjälpen till både privatpersoner och företag. De har flera olika kurser i att ge första hjälpen både till vuxna och till barn och de lär ut HLR (hjärt- och lungräddning) och hjälp vid luftvägsstopp.

Vill man lära sig lite om första hjälpen direkt, utan att gå en kurs finns det bra information på nätet på t ex röda korsets webbplats som har kortfattad information om hur man hanterar många olika situationer, t ex hur man stillar en blödning. Ett första hjälpen-kit är bra att alltid ha till hands hemma och i bilen och båten.